Anamnese

De anamnese is een patiëntspecifiek en klachtengerelateerd vraaggesprek. Het verzamelen van achtergrondinformatie over de patiënt met zijn specifieke klacht is van groot belang binnen het behandelproces. Hierbij staat de hulpvraag van de patiënt centraal. 

Klinisch onderzoek

Het klinisch onderzoek benadrukt de holistische visie van de podologie. Er wordt niet alleen naar de voeten gekeken, maar naar de patiënt in zijn geheel. De statiek van de rug, bekken, heupen, knieën, enkels en voeten wordt grondig geanalyseerd. Spierlengte en spierkracht worden door verschillende testen nagegaan. Naargelang de doelgroep worden bijkomende testen afgenomen om een globaal beeld van de problematiek te verkrijgen. 

De biomechanische metingen sluiten hierop aan. De stand en bewegingsmogelijkheid in de verschillende gewrichten worden in kaart gebracht. Deze metingen geven de podoloog inzicht in het voettype en de voetfunctie. Mogelijke bewegingsbeperkingen en afwijkingen kunnen aangetoond worden.

 

Stap- en loopanalyse

De stap- en loopanalyse omvat de dynamische pijler van het onderzoek. Met behulp van high speed camera’s worden opnames gemaakt van het stap- en looppatroon. De opnames gebeuren blootvoets en met schoenen (dagelijkse schoenen, sportschoenen, werkschoenen). Na analyse en mogelijke functionele en dynamische afwijkingen worden de behandelingsmogelijkheden met de patiënt besproken om optimaler en pijnvrij te kunnen bewegen.

Plantaire drukmeting

De plantaire drukmeting geeft een extra dimensie aan het podologische onderzoek. Door de drukmeting komt de podoloog te weten waar de grootste drukzones zich bevinden. Deze risicozones kunnen een indicatie geven om bepaalde elementen in de zool toe te voegen. Er kan met de drukplaat ook een ‘balance-meting’ uitgevoerd worden om de stabiliteit van het lichaam na te gaan.

 

Graag meer weten?
Veelgestelde vragen   |   Kinderen   |  Volwassenen en sporters